Respiratorni sistem

info heading

info content


resporatorni  sistemRespiratorni sistem je specijalizovan za razmenu gasova između okolnog, spoljašnjeg vazduha i krvi, što je omogućeno postojanjem sistema organa za razmenu gasova, koga čine : nos, ždrelo, grkljan, dušnik, dušice i pluća. Neki od ovih organa omogućavaju stvaranje glasa i govor.
Nos sa nosnom dupljom, predstavlja početni deo organa za disanje. Nos je spolja obložen kožom. Sa unutrašnje strane koštano-hrskavičava pregrada deli nosnu duplju na levu i desnu nozdrvu. Nozdrve su obložene sluzokožom čija je površina uvećana sa tri stepenasto postavljena nabora. Sluzokoža je pokrivena dlačicama i trepljama koje zadržavaju prašinu i mikroorganizme iz vazduha. U gornjem delu nosne duplje smešteni su receptori čula mirisa. U nosnu duplju uliva se suzno-nosni kanal. Ždrelo je organ koji pripada i organima za disanjei organima za varenje. U njemu se ukrštaju putevi za prolaženje hrane i vazduha. Ždrelo prolazi u početni prošireni deo dušnika u grkljan. Grkljan se sastoji od nekoliko hrskavičavih pločica. Iznad grkljana se nalazi grkljanski poklopac koji se pri gutanju hrane spušta i zatvara ulaz u dušnik. U grkljanu se nalaze dva para sluzokožnih nabora – glasne žice ili glasnice. One učestvuju u stvaranju glasa. Grkljan se nastavlja u dušnik, hrskavičavu cev dužine 12-15 cm. On se u grudnoj duplji grana na dve dušnice ili bronhije, koje ulaze u levo i desno plućno krilo i granaju se u sve manje i manje dušničke cevi ili cevčice ili bronhiole. Dušnik, dušnice, dušničke cevi i cevčice imaju u svojim zidovima hrskavičave poluprstenove ili pločice koje ih drže otvorenim. To omogućava stalan protok vazduha. Svi ovi organi sistema za razmenu gasova čine disajne puteve. Kroz njih atmosferski vazduh dospeva u pluća, a vazduh iz pluća se vraća u spoljašnju sredinu. Pluća su osnovni organ za razmenu gasova. Nalaze se u grudnoj duplji i sastoje se od dva plućna krila, desnog i levog.
Organi za razmenu gasova su veoma osetljivi, čist vazduh je prvi i glavni uslov za njihovo čuvanje. Vazduh udahnut kroz nos ili usta nosi sa sobom viruse i bakterije. Krajnici u zadnjem delu usne duplje i limfne žlezde predstavljaju deo odbrambenih snaga koje aktivno učestvuju u borbi organizma od infekcija. Mikroorganizmi izazivaju zapaljenje krajnika, bolno gutanje i povišenu temperaturu. Najčešća oboljenja disajnih puteva su razna zapaljenja: prehlada, kašalj, angina, bronhitis. To zahteva odgovarajuće lečenje.
Prehladu najčešće prati kijavica. Kijavica je virusno zapaljenje nosne sluzokože praćeno obilnim lučenjem sluzi, nekada glavoboljom i povišenom telesnom temperaturom.
Bronhitis, zapaljenje dušničke cevi i cevčica. Razlikuju se dve glavne grupe ovih zapaljenja : akutni i hronični bronhitis. Akutni bronhitis je često zapaljenje, a nastaje najčešće virusnom infekcijom putem udahnutog vazduha, sluzokoža je otečena, mnogokrvna i prekrivena gustom sluzi u kojoj se nalaze deskvamovane ćelije epitela. Ubrzo usled delovanja bakterija prisutnih u respiratornim putevima nastaje i eksudacija neutrogilnih granulocita, tako da celokupan eksudat dobija sluzavognojav izgled. Hronični bronhitis se može razviti kao posledica često ponavljanih akutnih bronhitisa, ali u tome presudnu ulogu ima i prisustvo pomažućih faktora koji umanjuju odbrambenu sposobnost sluzokože (pušenje, udisanje zagađenog vazduha i prašine) ili celog organizma (nepovoljni klimatski uslovi, vlažna hladnoća). U ovom zapaljenju sluzokoža bronha je tamnocrvena, gredičasto zadebljala i pokrivena veoma obilnom sluzi.

Mr farmacije Dragana Rajić

| NASLOVNA |SAVETOVALIŠTE |PROIZVODI |KOZMETIKA |APARATI |AKCIJA |

APOTEKA PARAĆIN